”Syön mitä otan” – viikot koulussamme

IMG_1623

Syön mitä otan- viikot Lauttasaaren ala-asteella

Viikoilla 43-47 koulussamme on ”syön mitä otan” – viikot. Silloin jokaisen ruokailuvuoron aikana ympäristöagentit valvovat bio-jäteastian vieressä vahtimassa ettei ruokaa heitetä pois.

Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin jopa 120-160 miljoonaa kiloa. Eli noin 20-30 kiloa henkeä kohden. Ruon tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttaa huomattavasti päästöjä. Suurin osa syömäkelpoisesta ruasta tuhlataan kotitalouksissa. Kotitalouksien osuus on noin 35% kaikesta ruokahävikistä.

Elintarviketeollisuuden prosesseissa hukkaantuu noin 75-140 miljoonaa kiloa ruokaa. Kyse on osin siitä mitä pidämme syömäkelpoisena. Monet ruhonosat, kuten kielet jotka aikoinaan käytettiin huolella hyödyksi ruuanvalmistuksessa päätyvät nykyään teurasjätteeksi. Elintarvikkeissa meille ei myöskään kelpaa kasvikset, joista näkyy kuoren jäänteitä ja tästä syystä esimerkiksi juuresten kuorinnasta päätyy bio- jätteeseen paljon suurempi osa kuin olisi tarpeen. Ravitsemuspalveluissa eli ravintoloissa, lounasruokaloissa ja kunnallisissa ruokapalveluyrityksissä kipataan biojätteeseen 75-85 miljoonaa kiloa ruokaa. Usein suurempi valikoima johtaa suurempaan hävikkiin. Onkin tärkeää, että kaikki elintarvikeketjun toimijat pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä kuten meidän koulumme. J

Tässä Tiina Halttusen haastattelu;

–         Mistä tämän projektin idea tuli?

Opetusvirastosta. Projekti koskee kaikki Helsingin kaupungin työpaikkoja.

–         Onko ympäristöagenttien vahtivuorot vähentäneet koulumme ruokahävikkiä?

Ihan varmasti on. Viime vuonna syön mitä otan viikoilla ruokahävikki koulussamme väheni 6%.

–         Tuleeko nämä viikot joka vuosi uudestaan?

En tiedä vielä. Nämä viikot ovat nyt kolmas kerta. Ruan pois heittäminen on niin iso asia.

–         Ovatko oppilaat suhtautuneet tähän positiivisesti?

Kyllä ovat. Todella positiivisesti.

–         Ovatko muutkin koulut mukana tässä?

Kaikki Helsingin koulut ovat mukana tässä projektissa.

–         Minä vuonna tämä projekti alkoi?

Tämä alkoi vuonna 2012.

-Miksi tämä järjestetään?

Siksi koska me Suomalaiset heitämme ruokaa niin paljon pois. Joka neljäs kaupasta ostettu ruoka menee bio-jätteeseen.

Mainokset